top of page
Susanne Amsinck Psykoterapi Aarhus

Hvad er psykoterapi? 

Hvad er psykoterapi?

 

Hvordan foregår psykoterapi?

 

Hvad er forskellen på en psykolog og psykoterapeut?

HVAD ER PSYKOTERAPI?

Psykoterapi er for dig, som ønsker: at forstå dig selv bedre, at leve et mere bevidst og nærværende liv, at bryde med fastlåste mønstre, som står i vejen for, at du kan leve dét liv, du allermest længes efter.

Terapien kan forløse og frisætte dig fra fortidens negative prægninger, begrænsninger og barriere, og den kan give dig en helt ny kurs i dit liv, som åbner op for et liv fyldt med indre ro og frihed, mening, livsglæde og balance. Et liv, hvor du kan udfolde dine fulde potentialer og leve i overensstemmelse med dine kerneværdier, og dén, du dybest set føler, du er.

Terapi er en indre bevidsthedsrejse. Den giver dig et stærkt kompas i din hånd på din rejse videre gennem livet.

Psykoterapi handler dybest set om, at vi lærer at give os selv alt det, vi altid har længtes efter. Svarene findes inde i os selv. Og nøglen til forandring ligger i vores egen hånd. Det handler ikke om at lave andre i vores omgivelser om eller at gøre os afhængige af andre for at opnå dét, som vi gerne vil. Det handler om, at vi arbejder med os selv, så vi får det liv, vi allermest ønsker os. Og det er dén nøgle, jeg som din psykoterapeut hjælper dig med at finde og bruge.

HVORDAN FOREGÅR PSYKOTERAPI?

I et terapeutisk forløb går vi på opdagelse i din fortid. Sammen undersøger vi dine tidlige prægninger i barndommen, mønstre, som ligger i din slægt, overlevelsesstrategier, tilknytningsmønstre, traumer og meget mere. Vi identificerer de barrierer, som står i vejen for udlevelse af dit sande jeg.

 

Og du arbejder med at forstå, mærke, sanse og føle med hele kroppen, fortidens prægninger og de konsekvenser, de har haft på udvikling af din personlighed, dine følelser, tanker, kropsfornemmelser, adfærd og livsudfoldelse.

Viden og indsigt er en forudsætning for at træffe bevidste beslutninger. Vi kan ikke ændre noget, hvis vi ikke kender til det. Det er derfor, at bevidstheds- og forståelsesrejsen er så vigtig i terapien.

 

Herefter er heling af fortidens prægninger, sår og traumer essentielt i terapien. Og det er her forløsning og fri sætningen af os selv fra fortidens prægninger kommer ind i billedet.

 

For det er først, når vi for alvor har forstået, oplevet og mærket med hele vores krop, de konsekvenser fortidens prægninger og traumer har haft for os, at vi kan forsone os med vores fortid og skabe nye spor for vores fremtid. Det handler om, at vi heler vores sår gennem forståelse og forsoning og giver slip med hele kroppen - hjerne såvel hjertet - og tage læringen med os på vores videre rejse gennem livet.

 

Det er lidt som tilgivelse. Det er ikke nok, at vi med vores mentale jeg, siger til os selv, ´jeg tilgiver dig´, hvis ikke tilgivelse kan mærkes dybt inde i hjertet. Det er bl.a. derfor, at vi arbejder med hele kroppen terapien. Vores psyke og fysik hænger tæt sammen og påvirker hinanden. Har vi ondt i sindet, så sætter det sig som spændinger i kroppen, og har vi ondt i kroppen, så har det indvirkning på vores sind.

 

Hvis vi ikke heler vores sår, men blot slår en streg i sandet og ignorerer dem, så vil vi opleve, at sårene igen og igen springer op og trækker os ned i en tæt tåge af modløshed, magtesløshed, følelsesløshed, smerte og ensomhed, hver gang vi i vores liv støder på svære udfordringer som modgang, svigt, skuffelser, tab og sorg. Og vi vil atter genudspille vores gamle mønstre og livsmantra, gå i affekt og forsvar, hvor vi lukker ned for os selv og beskytter os mod omverdenen. Og intet vil være forandret.

 

Derfor er det vigtigt, at du som klient har modet og paratheden til sammen med mig at gå på opdagelse i din fortid og undersøge de dele af din historie, som har været svære og smertefulde, og som du måske har fortrængt og lukket af for, fordi de har været for voldsomme eller skamfulde at takle i selve situationen. For først herefter kan vi arbejde med at opløse de barriere- og forsvar, som du helt naturligt har bygget op for at beskytte dig selv og overleve svære situationer og perioder i dit liv.

 

Psykoterapi er således ikke et ´quick-fix´, og jeg kan som terapeut ikke ´fikse dig´. Det er derimod et tæt samarbejde mellem dig som klient og jeg som din psykoterapeut, hvor du er i centrum.

 

 

HVAD ER FORSKELLEN PÅ EN PSYKOLOG OG EN PSYKOTERAPEUT?

En psykolog har en fem-årig teoretisk universitetsuddannelse og må kalde sig Cand. Psyk. En psykolog har ikke nødvendigvis psykoterapeutisk tillægsuddannelse, og har ikke nødvendigvis selv gået i terapi.

Psykoterapeut er en privat, fire-årig uddannelse, der omfatter egen terapi og supervision. Psykoterapeut er ikke en beskyttet titel, men vælger du en psykoterapeut, der er medlem af Foreningen for Danske Psykoterapeuter (FaDP), er du sikker på, at vedkommende har en godkendt fire-årig uddannelse, samt solid erhvervserfaring indenfor arbejde med mennesker, og at vedkommende følger foreningens etiske regler.

Både psykologer og psykoterapeuter kan behandle klienter, som har ”ondt i livet,” og som eks. lider af  angst, depression, stress, spiseforstyrrelser og parforholdsproblematikker.

 

Alvorlige psykiatriske tilstande som svær depression, psykiatriske diagnoser som border-line og andre personlighedsforstyrrelser samt psykotiske tilstande bør behandles hos en psykiater, som en læge kan henvise til.

Hvad er psykoterapi?
Hvordan foregår psykoterapi?
Hvad er forskellen på en psykolog og en psykoterapeut?
bottom of page